Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Европейски ден на птиците

През есента започва бурната миграция на птиците към по-топлите места и това е повод 3 октомври да бъде избран за Европейски ден на птиците. През март 1902 г. в Париж е приета Конвенция за защита на полезните птици. Тя влиза в сила декември 1906 г. По-късно, през 1950 г. документът е актуализиран.

Птиците са тясно свързани с човека и са одомашнени и селекционирани с цел получаване на продукти от тях. Използват се за месо, яйца, перушина, кожи. Отглеждат се и като паркови или декоративни животни. Други са предмет на спортен лов и по-рядко лов с цел прехрана.Някои от видовете са красиво оцветени, други пеят хубаво. В древен Рим гъските дори са послужили като пазачи. В България с подобна цел са отглеждани белите ангъчи. Различни пернати красавци са част от гербовете на градове и държави по света. Имало ли е птица Ливер? Трудно някой ще ви каже. Но може да видите изображението й от 1350 г. върху градския печат на Ливърпул. Лесно е да се направи връзка с името на града… Кой е символът за щастие и любов в Ахтопол? – Кукумявката Агао! Според преданието, тя спасила двама влюбени. В нейна чест селището било наречено Агаполис, град на Агао. Съществувал ли е Феникс? За митичните му възкресения от пламъците разказват легенди и в древен Египет, и в Арабската пустиня, на европейския континент, в Южна Америка…

Извън митологията, тъжната статистика гласи, че в момента над 1200 вида птици са застрашени от изчезване.

България е една от европейските страни с най-голямо биоразнообразие. У нас се срещат 429 вида птици . През територията на България минават две въздушни магистрали на прелетните птици: Виа Аристотелис (Задбалканския път) през долината на река Струма, Софийското поле и Искърското дефиле и Виа Понтика – един от главни маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка,който върви над Странджа и по бреговата ивица на Черно море. Този маршрут следват много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици, измежду които 78% от всички бели щъркели и цялата популация на розов пеликан в Европа, както и изключително редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд.

Един от пунктовете по Виа Понтика, където мигриращите птици традиционно спират да почиват, а някои и остават да зимуват и гнездят, са Бургаските влажни зони. Тук орнитолози и любители на птици от цяла Европа се стичат, за да наблюдават птиците.

Основната цел на Европейските дни на птиците е да се привлече вниманието на хората върху тях, да се насочи то към проблемите на защитата на местобитанията на птиците, да се повиши осведомеността на широката общественост относно миграцията и опазването на световно застрашените видове и техните местообитания, както и опазване на природата като цяло.

Тази година в Европа се организираха повече от 2 500 събития по случай Европейските дни на птиците. Те приканиха и дадоха възможност на всички хора, интересуващи се от пернатите обитатели, всички любители на птиците, да се срещнат, да обменят опит, да научат повече за птиците и да чуят интересни факти за тяхната миграция и невероятни пътешествия.

Европейски ден на птиците